7 Popular 'Sabahan' Words

Monday, October 12, 2015

It's been awhile.

I haven't posted much. I'm sorry. I keep having writer's block. Anyway, recently my boyfriend asked me to speak Sabah for him. And for those of you who don't know, yes, I'm Sabahan. Shout out to all my Sabahan followers lol. As I was saying, I think he just gave me an idea to update my blog. So, without any further ado. Let's jump right in.

#1: First things first, you simply cannot put the word "bah" anywhere you want in your sentences. For example: "Bah kau sudah makan kah bah?" TEEEETTT. The correct way is either "Bah, kau sudah makan kaini?" or "Kau sudah makan?" 

#2: Instead of saying tumpang lalu, we say, limpas. "Limpas, limpas, saya mau cepat ni."

#3: The word buduh, bukan sejenis makanan orang Kelantan/ Terengganu (I'm confused). Buduh means stupid. Or every Sabahans personal favorite, palui. "Bah, buduh/ palui jugak lelaki tu."

#4: Tapuk-tapuk means sembunyi-sembunyi. Hide and seek! Kalau tak pernah main tapuk-tapuk, you're not a legend lol. "Weh, jom main tapuk-tapuk!"

#5: Sumandak means beautiful girl. "Wow, ada sumandak!"

#6: Giuk means ulat. Hahaha. And you don't like giuk in your mango, don't you? :p "Eee ada giuk tu dalam tu, jangan makan."

#7: Bubut-bubut means kejar-kejar. We like to play bubut-bubut when we were younger! "Jom main bubut-bubut!" or "Kena bubut dia sama ayam kampung tadi petang."

That's all I can came up with right now. I'm sure there are a lot but perhaps in the future? I hope you enjoyed and learned something :)

17 comments

  1. Banyak yg hampir sama dengan perkataan Sarawak. Kalau kat daerah saya, "limpas" tuu lalu. Kalau tumpang lalu pulak "singkir"

    Palui tuu pun ada gak. Tapi "paloi"

    And tapuk. Sama lah.. Sembunyi. Hehe

    Anyway, thanks for share ^^

    ReplyDelete
  2. @Kakak Tiri Cinderella Yup, sabah dgn sarawak tak banyak beza. Sometimes, pronunciation je hehehe :D

    ReplyDelete
  3. Uniknya bahasa Sabah dan Sarawak. Taknak belajar bahasa Kedah ke? Fatin orang Kedah ni. Hehehe :D

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing Lenne, really refresh my memory.. Kena practice ni sebab slang and pronunciation sudah lari jauh... hihihi ;-)

    ReplyDelete
  5. @Fatin Liyana Hehehe apa salahnya fatin! Kalau boleh nak kuasai semua bahasa kat dunia ni tapi apakan daya haha :D

    ReplyDelete
  6. @LZ - The Blog Owner Hehehe no problem. Sama lah kita, kalau asyik berbual dalam bahasa kl ni nanti mother tongue hilang pulak hahaha :D

    ReplyDelete
  7. @Nabila Syifa Hehehe ada banyak lagi ni, tapi ni je lah termampu nak fikir haha :D

    ReplyDelete
  8. nice! Lissa orang Labuan.. but still use the same language kan? haha siuk dapat jumpa blogger yang dapat guna slang sama ni. haha

    ReplyDelete
  9. Sumandak x) i can use that untuk puji diri sendiri depan kawan hehehe

    ReplyDelete
  10. Thx.. learn something new today!! :)

    ReplyDelete
  11. wait! you're sabahan? ohmy, saya pun orang sabah bah xD

    ReplyDelete
  12. @Claudia Claudy i am! hahaha well, hello my sabahan sister :D

    ReplyDelete
  13. Hello sabahan sister xD finally ada kawan sabah sini :P

    ReplyDelete

© LENNE ZULKIFLLY. Design by FCD.